Image Image Image Image Image

De omgeving


De omgeving


De Maasheggen, met onder meer de deelgebieden: Bergjes, Oeffelter Meent en Middelsteegsche Weiden, zijn een landschap en een keten natuurgebieden aan de Maas tussen de Noord-Brabantse plaats Vierlingsbeek en het Gelderse Batenburg. Grote delen van het gebied zijn eigendom van Staatsbosbeheer.

Karakteristiek voor de Maasheggen is dat het landschap is verdeeld in een groot aantal kleine percelen die van elkaar zijn gescheiden door meidoorn– en sleedoornheggen. De meidoornstruiken worden half doorgezaagd en naar de zijkant geleid, zodat de struiken in elkaar groeien (dit wordt ‘leggen’ genoemd). Daar waar gezaagd is, groeien weer nieuwe takken zodat er een hele dichte heg ontstaat. Doordat de heggen zo dicht in elkaar gevlochten zijn, vormen ze een ondoordringbare afscheiding. Ze dienen vooral als perceelscheiding en veekering, maar helpen ook bij het buiten houden van roofdieren. Iedere keer als de uiterwaarden onder water lopen, helpen de heggen bij het opvangen van slib; als het water zich terugtrekt, blijft het slib achter waardoor de bodem in het gebied erg vruchtbaar is.

 

 

heg bloei en vlechtheg_large

De Maasheggen liggen in de uiterwaarden van de Maas, in het gebied bij de dorpen Vierlingsbeek, Boxmeer en Oeffelt. Het eeuwenoude landschap is uniek in West-Europa. De Maasheggen vormen een bijzonder ecosysteem waar een aantal zeldzame planten- en diersoorten voorkomen; er komen bijvoorbeeld dassen voor en de dichte heggen vormen ook een prima broedplaats voor allerlei vogels.

Julius Caesar schreef in zijn boek De Bello Gallico (boek II, paragraaf 17) over de wijze waarop de plaatselijke bewoners hun landbouwpercelen afscheidden door middel van ineengevlochten meidoornheggen. Hij gaf daarbij ook blijk van zijn ergernis, die was gevoed door het feit dat de heggen een muur vormden die hij met zijn leger slechts met moeite kon passeren. Zijn beschrijving is de oudst bekende schriftelijke vermelding van het gebied.

De Maasheggen waren vroeger langs alle uiterwaarden van de Maas te vinden. Met de uitvinding van het prikkeldraad (en later ook het schrikdraad) begon echter de ondergang voor de heggen als perceelscheiding. Vooral kort na de Tweede Wereldoorlog was er ineens een overschot aan prikkeldraad en de vlechtheg is toen vrijwel overal verdwenen als perceelscheiding. Het Maasheggengebied op de grens van Noord-Brabant en Limburg is echter bewaard gebleven. (Bron: Wikipedia)

In het Maasheggengebied tussen Boxmeer en het dorp Groeningen kan prachtig worden gewandeld. Daarnaast zijn er fraaie fietsroutes die verder langs de Maas voeren richting het baronaat Geijsteren. Wij wijzen u graag op geschikte routes.

Het Pieterpad steekt bij Vortum-Mullem de Maas over om zijn weg te vervolgen door het Maasheggengebied richting Vierlingsbeek.

Boxmeer
Informatie over het Land van Cuijk (inclusief Boxmeer) vindt u hier.

De Staatsbossen
Niet ver van Boxmeer, in het Land van Cuijk, vindt u de Staatsbossen. Een prachtig natuurgebied dat bestaat uit bos, heide en zandverstuivingen.

 


Cultuur en steden in de omgeving


De omgeving van Vortum-Mullem is niet alleen interessant vanwege zijn fraaie natuur. Ook is het een ideale uitvalsbases voor interessante steden en plaatsen.

Nijmegen: Vanuit Vortum ben u binnen vijf minuten op de A73 en rijdt u in minder dan een half uur naar Nijmegen. In deze mooie, Romeins/middeleeuwse stad is veel toen. Naast een rijk aanbod aan winkels bezoekt u Musem Het Valkhof of kunt u voorstellingen bezoeken.

Kleve (D): In het voormalige kuuroord Kleve, op circa 30 kilometer afstand, vindt u de Kleefse tuinen. Aangelegd in de 17e eeuw door graaf Johann Maurits van Nassau-Siegen (voormalig bewoner van het Mauritshuis in Den Haag). Museum Kurhaus Kleve biedt een bijzonder collectie moderne en hedendaags kunst. Verder vindt u in Kleve nog een dierentuin.

Venlo: Via de A73 is het ruim een half uur rijden naar Venlo. Daar bezoekt u onder andere Museum Van Bommel Van Dam en het Limburgs Museum.

Overloon: Overloon is een klein dorp, circa 9 kilometer ten zuiden van Vortum-Mullem. In dit dorp werd in de Tweede Wereldoorlog een zware tankslag uitgevochten. Na de Slag om Arnhem de belangrijkste veldslag uit die periode. Om die reden werd in het dorp het Nationaal Oorlogs- en Verzetsmuseum gevestigd. Het museum ligt in een fraai, parkachtige omgeving en bevat zowel een binnen- als een buitenmuseum.

In Overloon vindt u tevens het Zoo Parc.

 


Golf


Op het oude landgoed Geijsteren, vlak over de grens met Limburg (tien minuten rijden), ligt het wonderschone golfpark van de ‘Golf en Country Club Geijsteren’. Gasten zijn er welkom als greenfeespeler. Voor individuele spelers geldt een handicap van 36. Meer informatie vindt u hier.
In de omgeving vindt u ook nog een drietal andere golfbanen.

  • Golfbaan Het Rijk van Nijmegen, 32 km reistijd 35 min
  • Golfbaan Wychen, 40 km reistijd 35 min
  • Golfbaan De Peelse Golf, 43 km reistijd 35 min

 


 Evenementen


Boxmeer en Vortum-Mullem kennen een aantal bijzondere evenementen.

Even bijzonder als obscuur zijn de Metworstrennen tussen de dorpen Sambeek en Vortum-Mullem. Deze eeuwenoude paardenrace vindt jaarlijks plaats op de maandag van Carnaval.

Volgens de overlevering was er in de 15e eeuw een ‘Freule Aleida’ die tijdens haar wekelijkse rijtoer met haar koets van de weg raakte. Boxmeerse ‘vruchtbaarheidsruiters’ schoten haar met hun paarden te hulp en hielpen haar weer op weg. Als dank voor hun hulp belastte de freule één van haar hoeves in Vortum Mullem (de ‘Belaste Hoeve’) met een jaarlijkse schenking: een zeven ellen lange metworst, een wegge en een brood, twee vaten bier en een halve varkenskop. Vanaf dat moment zou er elk jaar een paardenrace gehouden worden om te bepalen wie de schenking in ontvangst mag nemen. Niet voor niets is het credo van de vereniging: ‘Wij handhaven het recht onzer vaderen.’

metworst

Niet iedereen kan zomaar deelnemen aan de metworstrennen. Deelname is alleen mogelijk voor ‘Boxmeerse jonggezellen’, die bovendien lid zijn van de ‘Instelling der Tijdelijck Jonggesellen van Boxmeer’. Onder ‘jonggezel’ wordt verstaan: geboren, getogen en woonachtig in het kerkdorp Boxmeer en ongehuwd zijn. Zie ook www.metworst.nl

 


De Vaartprocessie


“Pinksteren vroeg of laat, veertien dagen daarna trekt de Boxmeerse Vaart”. Al zo’n 600 jaar lang trekt tijdens Pinksteren een indrukwekkende processie door de kern van Boxmeer. Deze processie vindt zijn oorsprong in het heilig bloedwonder, waarbij een priester die twijfelde aan het sacrament van de eucharistie geconfronteerd werd met een overkolkende kelk bloed. Dit sociaal-culturele evenement is als traditie nog springlevend hier in de lokale gemeenschap en trekt jaarlijks vele bezoekers.
IMG_0706

 


Daags na de Tour


Een dag na de Tour de France vindt het wielerspektakel Daags na de Tour plaats. ’s Morgens om 10.00 uur sluiten de hekken en is de binnenstad van Boxmeer enkel nog bereikbaar via een kassa met entree. Daarbinnen wordt dan tot in de avond een wielerwedstrijd gehouden die tienduizenden bezoekers trekt, wat beklonken wordt op de vele terrassen, waar ook muzikale optredens zijn.

 


Agenda Land van Cuijk


Vortum-Mullem ligt in het Land van Cuijk. In onderstaande agenda vindt u ‘up to date’ wat er dagelijks in onze regio te doen is.